Resipi Seri Muka : Kak lok yang mengajar resepi kuih seri muka ini kepada saya telah kembali ke rahmatullah petang semalam.. Usah risau kerana resipi perkongsian puan fara bakri ni antara yang mudah untuk dicuba. Berulang alik saya ke dapur. They go extremely well with a cup of coffee in the morning, or as an afternoon. Bahan dan cara buat seri muka resipi mudah sukatan cawan. Biasanya kuih ini akan dimasak didalam loyang dan dipotong kemas.
500gm beras pulut 300gm air 20gm susu cair 150gm santan. Kuih seri muka merupakan sejenis kuih talam tradisi yang berasal dari negara kita. Kuih seri muka, kuih talam, talam pulut, banyak betul nama bagi sejenis kuih ni. Resepi kuih seri muka atau orang utara panggil pulut sekaya yang gerenti jadi dan pasti sedap. Arwah berjanji untuk datang ke rumah saya dan mengajar banyak lagi resepi tradisional.
Setelah masak, ia kemudiannya dipotong mengikut saiz hidangan. Aplikasikan resepi kuih seri muka ini untuk jadikan juadah di meja makan anda sekeluarga. They are so pretty, with natural green color and cut into small pieces. Biasanya kuih ini akan dimasak didalam loyang dan dipotong kemas. Resepi kuih seri muka ini telah dikongsikan oleh seorang pengguna facebook iaitu cik puan nana ismail. Resepi kali ini merupakan sebuah resepi yang kerap dihidang sebagai hidangan menu petang atau pagi. Resepi kuih seri muka atau orang utara panggil pulut sekaya yang gerenti jadi. Bahan resepi seri muka istimewa :lapisan bawah:1 cawan beras ulut yang direndam 1 jam1 1/2 cawan santan cair1/4 sudu teh garam1 helai daun pandan simpullapis.
Untuk resepi versi kedua, anda boleh menggunakan loyang bersaiz 10x10.
3 cawan beras pulut (direndam 1 jam) 2 kotak santan kotak (brand kara) 2 sudu teh minyak masak. Dalam resepi ini saya akan menggunakan santan kotak untuk lebih mudah. Walaupun tanpa menggunakan telur, tapi ianya tetap lembut dan sedap. Selalunya, seri muka dihidangkan pada minum petang ataupun sarapan pagi. 500gm beras pulut 300gm air 20gm susu cair 150gm santan. Resepi kuih seri muka sukatan cawan sedap. Walaupun namanya pelbagai tapi tahu kuih apa yang dimaksudkan. Bila sebut sahaja resepi seri muka, terus terbayang kuih yang mempunyai dua lapisan iaitu lapisan bawah mengandungi pulut dan lapisan atas yang lembut serta sedikit manis bagi mengimbangi rasa tawar pulut. 1 cawan beras pulut (rendam 30 min) 1 cawan santan 1 sudu teh garam. Arwah berjanji untuk datang ke rumah saya dan mengajar banyak lagi resepi tradisional. Bahan resepi seri muka istimewa :lapisan bawah:1 cawan beras ulut yang direndam 1 jam1 1/2 cawan santan cair1/4 sudu teh garam1 helai daun pandan simpullapis. Ia lazimnya dihasilkan di dalam talam yang besar dan berbentuk bulat atau segiempat. Menurutnya resipi ini menggunakan pati daun pandan dan tak menggunakan telur seperti kebiasaannya.malah cukup mudah dibuat sebab guna sukatan cawan dan tak perlu nak guna alat timbangan.
Saiznya agak besar, kalau untuk makan sendiri dan tidak ramai, mungkin boleh cuba buat separuh adunan dulu. 4) masukkan santan cair dan garam ke dalam loyang yang berisi pulut tadi. Bila sebut sahaja resepi seri muka, terus terbayang kuih yang mempunyai dua lapisan iaitu lapisan bawah mengandungi pulut dan lapisan atas yang lembut serta sedikit manis bagi mengimbangi rasa tawar pulut. Masak hingga mula naik wap atau asap dah kelihatan lepas kacau,cukup la tu. Kuih seri muka durian ini sebenarnya ialah satu ini asi daripada kuih serimuka yang biasanya menggunakan lapisan atas daripada kastad pandan.
Che mat buat 1/2 dari resipi di bawah ini dan menggunakan loyang berukuran 8 x 4 x 3 inci. Kuih seri muka must cool to room temperature. Ianya juga sedap dihidangkan bersama air teh o panas. Sesuai sangat untuk sesiapa yang elergik telur atau tak sukakan rasa telur. Resepi kuih seri muka yang saya buat ni tidak menggunakan telur. Kalau saya sendiri, panggil kuih seri muka. Biasanya kuih ini akan dimasak didalam loyang dan dipotong kemas. Aplikasikan resepi kuih seri muka ini untuk jadikan juadah di meja makan anda sekeluarga.
Kuih seri muka merupakan salah satu kuih tradisional malaysia.
Setelah masak, ia kemudiannya dipotong mengikut saiz hidangan. Bila sebut sahaja resepi seri muka, terus terbayang kuih yang mempunyai dua lapisan iaitu lapisan bawah mengandungi pulut dan lapisan atas yang lembut serta sedikit manis bagi mengimbangi rasa tawar pulut. Clean knife with a wet kitchen towel or use a plastic knife for a smooth cut. Kuih seri muka durian ini sebenarnya ialah satu ini asi daripada kuih serimuka yang biasanya menggunakan lapisan atas daripada kastad pandan. Oleh iluminasimedia pada 24 sep 2018 kategori resepi. 3) sebelum itu, sapukan minyak di sekeliling loyang. Kali ini perkongsian kita akan membawa kepada anda resepi ini menggunakan sukatan cawan yang amat mudah dan sesuai untuk semua orang. Resepi kuih seri muka atau orang utara panggil pulut sekaya yang gerenti jadi dan pasti sedap. Semuanya mudah dibeli di hypermarket. Ia lazimnya dihasilkan di dalam talam yang besar dan berbentuk bulat atau segiempat. Usah risau kerana resipi perkongsian puan fara bakri ni antara yang mudah untuk dicuba. Buat 2 kali jika bekas pengisar kecil.kisar hingga sebati. Biasanya kuih ini akan dimasak didalam loyang dan dipotong kemas.
Anda boleh pilih kualiti durian yang akan digunakan untuk memastikan hasilnya sedap. Berulang alik saya ke dapur. Toskan beras pulut yang telah direndam. Che mat buat 1/2 dari resipi di bawah ini dan menggunakan loyang berukuran 8 x 4 x 3 inci. Resepi kali ini merupakan sebuah resepi yang kerap dihidang sebagai hidangan menu petang atau pagi.
Toskan beras pulut yang telah direndam. Anda boleh pilih kualiti durian yang akan digunakan untuk memastikan hasilnya sedap. They are so pretty, with natural green color and cut into small pieces. Hi semua, kali ini che nom nak share resepi seri muka yang gerenti dapat permukaan yang licin, dan rasa pun sedap. Oleh iluminasimedia pada 24 sep 2018 kategori resepi. Selain dari itu, ia juga selalu juga dihidang didalam majlis atau kenduri kendara. Saiznya agak besar, kalau untuk makan sendiri dan tidak ramai, mungkin boleh cuba buat separuh adunan dulu. Resepi kuih seri muka ini telah dikongsikan oleh seorang pengguna facebook iaitu cik puan nana ismail.
Kuih seri muka merupakan sejenis kuih talam tradisi yang berasal dari negara kita.
Che mat buat 1/2 dari resipi di bawah ini dan menggunakan loyang berukuran 8 x 4 x 3 inci. Pastinya anda akan menggemari resepi seri muka durian ini. Toskan pulut terlebih dahulu …. Selalunya, seri muka dihidangkan pada minum petang ataupun sarapan pagi. More importantly, seri muka is absolutely delightful—sweet, laden with coconut milk, with a nice sticky texture. Ia lazimnya dihasilkan di dalam talam yang besar dan berbentuk bulat atau segiempat. Resepi kali ini merupakan sebuah resepi yang kerap dihidang sebagai hidangan menu petang atau pagi. Cara buat resepi seri muka durian sedap : Ianya juga sedap dihidangkan bersama air teh o panas. Arwah berjanji untuk datang ke rumah saya dan mengajar banyak lagi resepi tradisional. Sesuai sangat untuk sesiapa yang elergik telur atau tak sukakan rasa telur. Kuih seri muka must cool to room temperature. Kali ini perkongsian kita akan membawa kepada anda resepi ini menggunakan sukatan cawan yang amat mudah dan sesuai untuk semua orang.